Развој јужне стране Копаоника: Трофеј Небеских Столица

21. феб 2017.

Скијашки и сноуборд клуб „Небеске Столице“ из Лепосавића организовао је скијашко и сноwборд такмичење у месту Бело Брдо, које се налази на самом Копаонику, удаљено свега 4 км од Панчићевог врха и 2.5 км од Небеских Столица, на територији општине Лепосавић. Чланови клуба су желели на овај начин да анимирају и укључе што већи број деце у свет скијања и сноwборда. Други циљ ј да се део Копаоника који припада општини Лепосавић скијашки „оживи“, да се направи први корак у развоју скијања и свега осталог што иде уз скијање. Коначни циљ је да се скијашки центар Копаоник прошири и на територију општине Лепосавић, и да се овај део Копаоника интегрише у систем ски центра Копаоник.

Конфигурација терена је главна предност овог краја, а погодна је за изградњу дугих црних и црвених стаза- а то управо недостаје Копаонику, који претендује да постане водећи ски центар у овом делу Европе.

Идеја је да се, за почетак, направи мала стаза са малом жичаром, која би била замајац за развој скијања и туризма. Уједно би и могао да се изгради и мањи скијашки дом, који би озбиљније привукао и прве туристе. Напомињем да инфраструктура постоји: асфалтни пут, струја, вода и сл. Главни инвестициони пројекат, који би недвосмислено допринео развоју туризма је асфалтирање пута у дужини 6 км, чиме би се спојило Бело Брдо са викенд насељем Треска на Копаонику. Тиме би се туристички развој Белог Брда, а тиме и самог Лепосавића несумњиво остварио.

Такмичење је обухватало дисциплине:
1. Слалом – јуниори,
2. Слалом – одрасли,
3. Сноwборд.

У суботу, 28.1.2017. године је припремљена и утабана стаза, дугачка око 250м. Стаза је садржала 10 слалом капија.

Организатори су обезбедили освежење у виду сендвича, сокова и чаја за све такмичаре. Догађају је присуствовао и дежурни лекар из дома здравља. Обезбеђено је и озвучење са официјалним водитељом, који је најављивао такмичаре и испратио цео програм. ТВ снимање и репортажу је направила Телевизија МИР из Лепосавића. Целу организацију је помогла спортско туристичка организација Лепосавић – финансијски и логистички. Њихово теренско возило је извлачило скијаше од циља до старта, с обзиром да није постојала жичара.

На такмичење се пријавило око 30 учесника у свим дисциплинама, а у публици је било око 130 гледалаца и љубитеља скијања.

У категорији јуниора, поредак је следећи:
1. Видак Миладиновић,
2. Лука Радосављевић,
3. Шејла Емини.

Слалом – одрасли:
1. Драшко Барлов
2. Милан Бановић
3. Мирко Антонијевић

Сноуборд:
1. Милан Брановић,
2. Бранислав Васовић,
3. Синиша Ристовић.